1. 6. 2010

2009 stůl od Jožky (Jan Spiro)


Do našeho kanclu jsme potřebovali stůl. Kuchyňku, kde můžeme chlemtat káfe a bavit se a krájet bez prkýnka salám a pak bodnout nůž do desky, jako to dělali dřív, když si ukrojili chleba. Poprosili jsme kamaráda, restaurátora, scénografa, návrháře Jožku. Existovala skica. Jakési hrubě vytesané dřevěné téčko, do kterého bylo potřeba umístit smaltovaný dřez. Jožka jednou volal a zmínil čerstvě spadlý topol v zahradě u nedostavěného chrámu v Panenském Týnci. To byl důvod k tomu, že mohl akci rozjet a pustit se do úpravy stromu. Protože je to svébytný tvůrce, nechali jsme výslednou podobu plnně na něm. Hrubě opracované "téčko". Podle mě předčil očekávání a do naší sterilní krabice vnesl trochu života samotnou samorostovou nohou. Bohužel právě ta narazila na ega a vytříbené architektonicko-dyzajnérské cítění ostatních a stala se tak nepřekousnutelným problémem, takže v současnosti byla nahrazena rezatými kozami, které jsou o něco vyšší, ale už nemají nic z původního kouzla. Dalším problémem je dřez. Norma Frýdlant. Bílý. Chtěl jsem, aby tomu ten bílý dřez dal trošku kontrast, doplnit ho bílou baterií Ikea, prostě něco, co tomu dá kontrast a šťávu a bude to každýho iritovat, což se povedlo. Chytrolíni a experti na dyzajn chodí a "dali by tam nerezový, protože se tam ten bílý vůbec nehodí" :-))) 
Fotky dělal sám Jožin a naštěstí tak, dochovala se původní a jediná správná podoba stolu. Dokumentoval postup při tom, jak to vznikalo, tak to tady s jeho svolením můžu prezentovat.
Tady se dá dočíst, co to v Panenském Týnci je: http://cs.wikipedia.org/wiki/Panensk%C3%BD_T%C3%BDnec



Takhle vypadá samotný nedostavěný chrám, vedle náš stůl vyrůstal. Doporučuju všem, doplnit si v jeho středu vesmírnou energii.
 

2 komentáře:

  1. stol vdaka "sikovnemu" odstraneniu povodnej "nohy" uplne stratil svoju autenticitu, zivu surovost a svojsku tvar. a to ma s prepacenim serie doteraz. preto sa na neho radsej ani nepozeram... akoby niekomu odsekli ruku len preto, lebo niekomu pripadala prilis bleda alebo dlha.. nechaaapem!!!

    OdpovědětVymazat
  2. autora respektuju tak, jako si přeju, aby respektovali mě.

    OdpovědětVymazat